Skip to content

Nagykörű – cseresznyefa virágzás

Üdvözlünk az ország cseresznyéskertjében! – fogad a tábla Nagykörűbe érve. A méltán híres nagykörűi cseresznye pedig nem csak gasztronómiai örömöket okoz, április elején csodálatos látvánnyal is jár.

A cseresznyevirágzás április elején kezdődik – az adott év időjárása határozza meg, hogy pontosan mikor -, és két-három hétig pompázik teljes szépségében. Apró fehér virágaival, melyek ilyenkor beborítják az egész fát, igazán különleges látványt nyújt. Ha tehát áprilisban keresünk tökéletes kiránduló célpontot, érdemes felkeresni egy olyan térséget, ahol sok a cseresznyefa.

Márpedig a Tisza-tó környéke ilyen, rengeteg itt a cseresznye. És ha erre járunk, mindenképp keressük fel Nagykörűt. Itt mindenki cseresznyét termeszt, így a gyönyörű, csendes faluban minden kert végében cseresznyéskert áll, az utcákat is az szegélyezi, mesebeli a táj.

Mi pont a cseresznyevirágzás ünnepén látogattunk a faluba, kicsit tartottunk is tőle, hogy tömeg lesz majd. Ám az egész napos rendezvény itt szerencsére nem olyan, mint máshol, nincs tömeg, nincs zsibvásár, nincsenek kitelepülő kajás autók – olyan elképesztő csend és béke van, amiért én nagyon hálás tudok lenni.

Nagykörűt két irányból lehet megközelíteni, és bár autóval közlekedőknek praktikusnak tűnhet Fegyvernek felől érkezni – ezt nem javasoljuk, ugyanis ezen a vonalon komp visz át Nagykörűre, ami nem mindig jár. Most például egyáltalán nem, hiszen már a komphoz vezető utat elárasztotta a Tisza. Ha így járunk, akkor aztán kereshetjük, hol jutunk át legközelebb a Tiszán 🙂 Szolnoknál érdemes lehajtani a 4-es útról, és a Besenyőszögi úton elindulva megközelíteni a falut.

Ami az áradást illeti, érdemes lesétálni a Tisza-partra, és gyönyörködni az ártéri erdő hatalmas fáiban, hallgatni az elképesztően gazdag madárvilágot.

Ha tehát április elején-közepén keresed a tökéletes kiránduló-célpontot, akkor érdemes felkeresni a Tisza-tó környékét, és főleg érdemes ellátogatni Nagykörűre, szemet gyönyörködtető a látvány!