Skip to content

Neuschwanstein kastély – kirándulás

Neuschwanstein kastély

A Neuschwansteini kastély nem elég, hogy gyönyörű, de egy olyan környezetben helyezkedik el, hogy egész nap többször elakad a szavad.

Nagy álmom vált valóra, elkirándultunk a Neuschwansteini kastélyhoz. Az épület, amit II. Lajos bajor király építtetett „egy hegynyire” a szülei szintén csodaszép kastélyától, és ami Walt Disney-t is inspirálta a híres Disney kastélyok megalkotásakor – egy igazi mesekastély.

Az Alpok havas hegycsúcsai határolják az egyik oldalon, míg a másik irányból egy nagyobb sík terület helyezkedik el előtte – innen kiváló rálátás nyílik a kastélyra. Mi április végén voltunk, amikor virágzik a pitypang, sárgára festve a gyönyörű tájat.

Neuschwanstein kastély

Kastély

A kastélyt a különc II. Lajos építtette 1869-ben. A művészetekért rajongó, a belső terekben Wagner operákat, Niebelung mondákat megidéző, az egyik helyiségben téli kertet építtető (amikor ez még nem volt divat!), mesterséges barlangot kialakító bajor uralkodó célja az volt, hogy az épületben ne járjon senki. Ehhez képest most állítólag havonta másfél millió turista fordul meg itt, ettől kicsit rosszul is éreztük magunkat a bejáratnál.

Az épületen belül nem szabad fotózni, így innen nem tudok képeket hozni. A belső terek elképesztően gazdagon díszítettek, mindegyik egy híres történetet idéz meg, amelyek hősével az introvertált király azonosította magát.

Maga a kastély egyébként különösen modernnek számított a maga korában, fejlett szellőzéssel rendelkezett és már elektromosságot is használt.

Látogatás

Azt fontos tudni, hogy a kastélyba bejutás egy külön harci hadművelet. Mindenki, aki bejut, tekintheti úgy, hogy egy kicsit meghódította a kastélyt. 🙂 Jegyet foglalni elvileg online is lehet, gyakorlatilag erre elképesztően minimális számot tesznek elérhetővé. A helyszínen jegyet váltani csak aznapra lehet, és esély arra, hogy sikerül, akkor van, ha legkésőbb 10-ig odaérsz. Ebben az esetben is 1-3 óra sorbanállással kell számolni. A jegy egyébként 13 euró.

Ha sikerült jegyet szerezni, nagyon fontos, hogy időben odaérj a vezetésre. 5 percenként indulnak a csoportok, ha a 14:05-ös csoportba van jegyed, akkor 14:05 és 14:09 között tudsz belépni a kapun. Se előtte, se utána a jegyed nem enged be.

A vezetés bő fél óra, azzal ne foglalkozz, hogy milyen nyelvű csoportba kéred a jegyed – az idegenvezető csak arra ügyel, hogy haladj a csoportoddal, az infókat audioguide-dal hallgatod – ami elérhető magyarul is.

Ha végignézted a helyiségeket, és már az ajándékbolton is túljutottál, mindenképp keresd meg az erkélyt. Erre nem hívják fel külön a figyelmed, szerencsére, mert így legalább nincsenek is sokan, viszont gyönyörű kilátás nyílik.

Neuschwanstein kastély

Kirándulás

Már a kastély felé vezető kicsi úton is elképesztő látvány tárul elénk, nem véletlen, hogy az autóknak kis megállóhelyeket alakítottak ki – az biztos, hogy azonnal fotózni akarunk a látvány hatására.

Miután sikeresen megvívtuk a jegyvásárlós harcot (tipp: keress a sor elején magyarokat, és kérd meg, hogy vegyenek neked is jegyet!), felsétáltunk a hegyen, először a Mária hidat vettük célba. Ezt a hidat is a királyi család megbízásából építették, és annak idején technológiai mesterműnek számított. Csodás rálátás nyílik innen a kastélyra.

Neuschwanstein kastély

Azt tervezd bele, hogy, igen, a hídra feljutásra is egy negyedórás sorbanállásra kell számítani. A 93 méter magas építményen alattad a vízesés zubog, ha túljutsz az első pár méteren szelfiző turistákon, akkor már igazából egészen levegősen nézelődhetsz. Mi túl is mentünk a hídon, a túlvégén lévő hegyen is ösvény visz felfelé, ahonnan szintén szuper látványok tárulnak a kastélyra.

A kastély bejárása után mi a fentebbi képen látható nagyobb tavat vettük célba. Kényelmes sétaút megy az oldalában, szintén csodás látképekkel, és itt már varázslatos módon az ember is kevés.

Neuschwanstein kastély

A képeken feltűnő másik kastély, a Hohenschwangau kastély különc királyunk szüleié, apja, II. Miksa bajor király építtette. Igen, a fiúcska úgy költözött el otthonról, hogy felhúzott egy másik kastélyt a szomszédos hegy szikláira, ahonnan jól rálát anyuékra.

Mi ezt kívülről jártuk körül, rengeteg teraszán nagyon különleges növényzet található – a szakemberek az eredeti, II. Miksa korabeli flórát állították itt vissza.

Hohenschwangau kastély

Mi egy teljes napot szántunk a kastélyra, ami a sorbanállások mellett szükséges volt ahhoz, hogy ki tudjuk élvezni a látványt, a környéket, az élményt. Amellett, hogy izgalmas tornyaival maga az épület is csodálatos látvány, a környezet az, ami igazán egyedülállóvá teszi. Az Alpok havas csúcsai, a tavak, a rengeteg, csodálatos zöld növényzet – itt most szó szerint igaz az a klisé, hogy nézed a tájat, és olyan, mintha egy alpesi képeslap elevenedne meg.

Neuschwanstein kastély Neuschwanstein kastély

Ezen a képen megtalálod a kastélyt? 🙂

Neuschwanstein kastély
Ezen a képen megtalálod a kastélyt? 🙂