Skip to content

Harrogate, az elegáns fürdőváros

Yorkból mindössze fél óra vonattal Harrogate, a népszerű fürdőváros. Nagy hagyományokkal rendelkezik, az arisztokrata előkelőség kedvelt fürdőzőhelye volt már régóta, eleganciáját a mai napig megőrizte.

Már a György-korabeli időkben Harrogate volt AZ angol spa, a 16. században fedezték fel értékes vas- és szulfur-tartalmú vizeit, és a 17-18. században a gazdag gyógyulni vágyó britek kedvelt helyévé vált – ez tette magát a várost is gazdaggá. A 19-20. században is az angol elit és az európai nobilitások kedvelt helye volt, egészen az első világháborúig. A második világháború alatt hatalmas hotelei alkalmassá tették, hogy a Londonból evakuált hivataloknak adjon helyt.

Azon a hétvégén nyitott meg a karácsonyi vásár, amikor mi ideértünk. Nem tudom, hogy ez mennyit tett hozzá a zsongáshoz, de azt biztos, hogy most sokan mászkáltak a város centrumában. Olvastam, hogy 2013 óta a britek következetesen megszavazzák, mint „a legboldogabb hely, ha Nagy-Britanniában akarsz élni”. Nagyon jó hangulatú kisváros, ehhez kétség sem fér.

Mi körbejártuk ezt a szűk belső részt, és elindultunk kifelé is a belvárosból. Jó volt kiérni az egyértelműen kizárólag lakóövezeti részre: helyes kis utcák és bájos házak állnak itt.

Sokszor elgondolkodom ezen, hogy amikor elutazunk valahova, akkor elsősorban a turista látványosságokat járjuk körül: azokat az épületeket, helyeket, amik híresen szépek. Pedig egyes városok, vidékek igazi hangulatát nem a grandiózus és kicicomázott helyeken lehet tetten érni, hanem a hétköznapibb sarkokban.

Közben persze az nyilván nem működik, hogy voltál Párizsban, láttad az Eiffel tornyot? Nem. Hát a Notre Dame-ot? Nem. Akkor mit? A külváros kis utcáit. Nyilván ahhoz, hogy ide is eljussunk, alapvetően több időt ott kell töltenünk, csak ez meg nem mindig olyan egyszerűen megvalósítható.

Szóval, visszatérve Harrogate-re, van a város közepén egy hatalmas park, ahol rengeteg mókus van, mindenki itt sétáltat kutyát, van egy kis tavacska is. Csodálatos napsütésünk volt a november dacára, úgyhogy vagy 40 percig napoztunk itt.

Harrogate-et a york-i kirándulásunkon ejtettük útba, erről ITT olvashatsz.