Skip to content

Várpark, magyar várak pontos mása – Dinnyés

Dinnyés a Velencei-tó partján van, és találunk itt egy igaz különlegességet: Alekszi Zoltán megépített több mint 30 magyar várat, nagyjából embermagasságban, a saját udvarában. Mitől különösen érdekes ez? Nem klasszikus makettekről van szó, hanem valami sokkal izgalmasabbról.

A középkori várakat jelentős kutatást követően építette meg, pontosan úgy, ahogy ismereteink szerint kinéztek. Ráadásul az épületeket eredeti anyagukból rekonstruálta: kőből, téglából és fából épült várakat is találunk. A várak eredeti tájolással készültek el. Mindnél találunk egy rövid kis ismertetőt, és egy fotót arról, ahogy a vár ma kinéz. Mármint a romjai persze, hiszen a többségükből nem sok maradt.

A kis park bekerült a Guiness rekordok könyvébe, és szerencsére a látogatók előtt is nyitva áll: a park minden nap 9-től 18 óráig van nyitva, a felnőtt belépő 950 Ft.

Szuper izgalmas sétálgatni a kis várak között, elképzelni az arányaikat, a zegzugos kis rendszereiket. Melyik volt dupla falú, hol volt hatalmas a belső udvar, és hol egészen kicsi a falak közé zárt terület. Melyiken volt rengeteg ablak, és hol lehetett felkucorogni a legmagasabb toronyba.

Újra és újra végigjártam az összeset, mindig felfedeztem valami újat. Nagyon magával ragadóak az arányok, éppen nagyobbak, mint hogy asztalra való makettnek érzékeljük őket, de nem túl nagyok, így „befogható” mindegyik építmény.

Nagyon örültem, ugyanis megépítette a Mecsekben található Réka-várat is. 🙂 Egyszer jártam már itt egy kirándulás során, akkor is nagyon megörültem neki, most pedig azt is megtudtam, hogy a legenda szerint itt született skóciai Szent Margit.

Nagyon sok az erdélyi vár, és a Felvidék várai közül is többet megtalálunk. És persze sok az olyan, ami a mai Magyarország területén van.

Megközelítés

A 7-es úton közvetlen Agárd után kell letérni Dinnyés felé, innen táblák jelzik a Várparkot.

A Várpark weboldala: http://www.varpark.hu/