Skip to content

Pálffy kastélyok és várak Szlovákiában

Pozsonytól és a magyar határól nem messze kastély- és vártúrán jártunk. A Pálffy kastély Gidrafán egy gyönyörű francia stílusú, romantikus kastély izgalmas legendával, a Szomolányi kastély kiváló kirándulási lehetőséget biztosít, Vöröskő vára pedig belülről sokkal izgalmasabb, mint általában ezek az építmények szoktak! Ezeket látogattuk meg, mielőtt eljutottunk fő célunkhoz, a Malkia Parkba.

Pálffy-kastély, Gidrafa

A legszebb egyértelműen a gidrafai Pálffy-kastély, amelyet a francia, Loire-menti kastélyok inspiráltak, és gyönyörű angolpark veszi körül. Belülről most sajnos nem látogatható: a Pálffy családé volt 1945-ig, amikor az állam elvette, utána a szlovák írószövetség üdülő- és kreatív alkotó helye volt, míg az utóbbi pár évben felújították. A Google-ban az értékeléseknél még egy évvel ezelőtt is azt olvasom, hogy hétvégén nyitva volt, meg tudták nézni, és elvileg voltak vezetések is, most sajnos egyáltalán nem nyitott ki. Mondjuk az az igazság, hogy én ezeket a kastélyokat mindig jobban bírom kívülről.

A gidrafai Pálffy kastélyt Pálffy János Ferenc gróf építette 1889-ben, romantikus stílusban. A legenda szerint egy francia nemeskisasszonyt szeretett volna feleségül venni, ezért építtetett neki francia stílusú kastélyt, ám mire az megépült, a kisasszony már férjhez ment máshoz. Annyi biztos, hogy tényleg akkor épült, amikor a gróf házasodni készült, és azt is tudni, hogy a 16 éves Schlippenbach Erzsébet grófkisasszonyt vette el. Maga a kastély több különböző stílusjegyet visel magán.

Gyönyörű állapotban van, igazi mesebeli kastély. Érdekes, hogy egyáltalán nem szimmetrikus, mégis nagyon elegáns. Sok apró ablaka és kis tornyai teszik varázslatossá. A tetőszerkezetében vörös vércsék fészkelnek, akik most épp lelkes fészekrakásban voltak. Hatalmas angolpark veszi körül, ahova a helyiek lelkesen kijárnak.

Megközelítés

Mi autóval mentünk, Pozsony után az autópályán a 30-as km-nél kell lekanyarodni a 61-es útra, onnan Budmerice felé kell majd elkanyarodni. Nagyon helyes kis falukon visz keresztül az út, a kastély a falu szélén áll.

Vöröskő vára

Vöröskő vára volt az uradalmi központ a Pálffyék idejében. Ez egy igazi, egyszerű, kőből épült vár: ahogy elhagytuk Gidrafát, és elindultunk a vár felé, az útról lehetett a legjobban egyben lefényképezni, ugyanis közelről már nem is nyílik igazán rálátás magára az épületre.

A Kukla heggyel szemben, egy hatalmas kvarckősziklára épült. A legenda szerint 12 bölcs döntötte el, hova épüljön: 11 a Kukla hegyre szavazott, csak egy a jelenlegi helyére. Ő azt mondta, a Kukla hegyet szellemek lakják, akiket meg fog zavarni az építkezés. Mivel a többség mégis ezt választotta, itt kezdődött meg a vár építése. Egy nap lerakták az alapokat, ám másnap már nem találták itt a köveket: a tündérek átvitték azokat a jelenlegi helyükre. A bölcsek igazat adtak annak az egynek, így épült végül valóban ide a vár.

Itt a benti rész az, ami igazán érdekes. Hatalmas bútorkiállítás látható itt, rengeteg eredeti darabbal: a Pálffyak által összegyűjtött bútorokat, sőt, a környék egyéb kastélyainak berendezési tárgyait is itt gyűjtötték össze és mutatják be a közönségnek. Kora barokk, empire, biedermeier stílusú bútorok láthatók a helyiségekben. Összesen 24 termen mehetünk keresztül, amelyek közt olyan különlegességek is vannak, mint a mesterséges barlang, ahova hűsölni jártak, illetve egy népi barokk patika. Van egy hatalmas könyvtár is, 15 ezer kötettel és a túra a katakomba-rendszerbe is levisz.

A 75 perces vezetés 8 euróba kerül.

Nagyon népszerű turista célpont, így sok emberre kell számítani. A környező parkban pávák sétálnak szabadon, a vár az erdő közepén áll, így lehetőség van kirándulással is egybekötni a várlátogatást.

Szomolányi várkastély

Szomolányban (Smolenice) áll a Szlovák Tudományos Akadémia épületeként működő vár, ami éppen ezért csak júliusban-augusztusban látogatható. A faluból egy kellemes, egy km-es sétaúton juthatunk fel a kastélyhoz, amelynek a környéke szintén rengeteg kirándulóutat rejt. Itt ráadásul segítenek nekünk a tájékozódásban is, táblák jelzik, melyik jelzés hova visz és mekkora távolságra.

Maga a várkastély formára nagyon szép, ám rideg, beton burkolata mégis olyan hangulatot kölcsönöz neki, mintha egy ipari épület lenne. Furcsa ellentmondásban áll tehát egymás mellett ez a két benyomás: egyszerre izgalmas, csúcsos-tornyos kastély, másrészről pedig ez az ipari hangulat.

A várat a XIV. században építették, és 1770-ben került a Pálffy család tulajdonába. Ők újították fel az 1900-as évek elején, így nyerte el mai, neogótikus stílusát, ám ezt is elvették tőlük 1945-ben. A Pálffy család ekkor Németországba költözött.

A kastélyokat nézve azon gondolkodtam el ismét, hogy milyen érdekes is: a Pálffy kastély 1889-ben épült, a Szomolányi kastélyt az 1900-as évek elején újították fel, és aktívan használták. Nincs még száz éve, amikor egy-egy család életszerűen használta ezeket a csodás épületeket, amik számunkra már turista látványosság, mesék és a régi történelem része. Mennyit változott a világ milyen rövid idő alatt, és vajon mi lenne ma a funkciójuk ezeknek a kastélyoknak, ha az őket birtokló családok tulajdonában maradtak volna? És vajon mivel foglalkoznak ma a Pálffy család leszármazottai, akiknek száz évvel ezelőtt még kastélyaik voltak?

Kastélyokhoz kirándulni mindenesetre mindig jó. Ennek a háromnak az a különlegessége, hogy szép és jól karbantartott épületek és szuper kirándulós programokkal lehet összekötni a meglátogatásukat.